• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Први резултати пољопривредног пописа

4Попис пољопривреде у општини Жагубица почео је 1. октобра и тече по плану.
"Основни значај овог пописа јесте да се прикупе подаци и да се утврди реално стање пољопривреде Републике Србије. Подаци су такође значајни да би се видела структура коришћења пољопривредног земљишта, односно да ли се земљиште које је расположиво користи иу ком обиму", казао је Томислав Милојевић, председник пописне комисије за општину Жагубица.
У општини Жагубица, како је додао, сигурно ће се утврдити да постоји добар део земљишта које се више не користи. Такође, значајно је да ли се земљиште третира минералним или стајским ђубривом, да ли се третира хемијским средствима за заштиту биља и један од највећих значаја јесте да се на основу тако утврђених резултата направе пројекције даљег развоја пољопривреде и да се евентуално конкурише код Међународних ИПА фондова , тј претприступних фондова јер се од 2014. године очекује улазак у ЕУ. Европска унија, која финансира овај списак, ће на основу резултата пописа Србији одобравати бесповратна средства за развој пољопривреде.
Попис пољопривреде у општини Жагубица спроводи 23 пописивача и 7 резервних, 3 инструктора и 1 резервни, као и 5 члана комисије и члан из "Републичког Завода за статистику" Београд - Миодраг Церовина.
Милојевић истиче да је одзив јако добар. Према првим резултатима пописа пољопривреде, у општини Жагубица пописивачи су посетили 60% пољопривредних ганздинстава, односно у цифрама, обиђено је 2810 газдинства од чега се 2084 бави пољопривредном производњом.
До 9. новембра, укупно пописана површина која се обрађује је 11.713 хектара, затим је пописано 3840 говеда, 7081 свиња, 7968 оваца, 877 коза, 30.752 хиљаде кокошака и друге живине, 3251 пчелиње друштво.
Такође је нагласио да је "тајност података загарантована" због чега је позвао све оне који учествују у попису да "искрено одговоре на питања", јер ће се подаци искључиво користити у статистичке свхе.
Интервју са Томиславом Милојевићем, председником пописне комисије за општину Жагубица, можете погледати ОВДЕ.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB