• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Представљен пројекат мултимодалног саобраћајног коридора "Исток"

Koridor IstokУ организацији општине Жагубица одржана је презентација пројекта мултимоделног коридора "Исток". Презентацији су присуствовали заменик председника општине Жагубица, Љубиша Јовкић, директори Јавних предузећа и установа, председници Месних заједница и остали. Пројекат је представио аутор, Ненад Чоловић који је нагласио да је идејни пројекат урађен још 2006. године. и обухвата друмски, железнички и речни саобраћај.

Осим коридора 10, који би требало да повезује крајњи север и југ Србије, наша земља могла би да добије још један значајан путни правац који би био део највећег европског коридора (јужног) који повезује Португалију и Црно море. Ради се о коридору Исток који би Србију учинио раскрсницом два важна европска коридора који повезују север са југом Европе, као и запад са истоком. Наиме, траса будућег аутопута иде од Пожаревца преко Кучева, Мајданпека, Зајечара и Неготина. Пут би прошао поред ових градова, и био би дугачак око 138 км и имао би 4 тунела. Изградња мултимодалног саобраћајног коридора Исток преко Србије не би коштала много у односу на корист коју би донела нашој земљи, нарочито развоју источне Србије. Тако да би за општину Жагубица, као и остале општине Браничевског округа, изградња црноморског коридора Исток била од великог значаја.

Од појаве Идејне студије до данас мултимодални саобраћајни коридор "Исток" стекао је више него очекивану подршку, када се има у виду његов интерконтинентални, трансконтинентални, еврорегионални, национални, регионални и локални значај (фундамент локалног економског развоја градова и општина: Пожаревац, Смедерево, велико Градиште, Голубац,  Мало Црниће, Кучево, мајданпек, Петровац на Млави, Жагубица, Бор, Зајечар, Кладово, Неготин)

Са пројектом мултимодалног коридора "Исток" упознато је седам министарстава. На пројекту су сарађивали стручњаци из Саобраћајног института ЦИП и Института за путеве, а цела идеја је наишла на одобравање у свим тим институцијама. Тренутно се чекају конкретне реакције надлежних министарстава и институција како би реализација пројекта могла да започне.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=On-w66QHC-I{/videobox}

 

 


© 2022 Општина Жагубица
design by XB