• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Poslovnik OIK 1

SPISAK OVLASCENIH SLUZBENIH LICA 1

Проглашена ванредна ситуација у целој Србији

1 proglasena-vanredna-situacija-u-srbijiВлада Србије, због поплава и обилних падавина, прогласила ванредну ситуацију у целој земљи. Влада се за помоћ обратила Европској комисији, руском премијеру Дмитрију Медведеву и Влади Словеније.

Одлука је донета на предлог Републичког штаба за ванредне ситуације ради подизања капацитета ангажовања свих субјеката заштите и спасавања, као и отклањања последица од елементарних непогода изазваних поплавама, саопштено је после седнице Владе Србије.

Влада је наложила Републичкој дирекцији за робне резерве да ради пружања помоћи становништву угроженом од катастрофалних поплава бесповратно испоручи хиљаду тона меркантилног кукуруза неопходног за прехрану стоке на угроженим подручјима.

Ванредна ситуација у земљи проглашава се уколико је процењено да је у земљи стање у којем су ризици и претње или последице катастрофа, ванредних догађаја и других опасности по становништво, животну средину и материјална добра таквог обима и интензитета да њихов настанак или последице није могуће спречити или отклонити редовним деловањем надлежних органа и служби.

Због тога је за њихово ублажавање и отклањање неопходно употребити посебне мере, посебне снаге и средства уз појачан режим рада, пише у Закону о ванредним ситуацијама, а одлуку о проглашењу ванредног стања доноси Влада Србије.

Законом је уређено деловање, проглашавање и управљање ванредним ситуацијама, као и систем заштите и спасавања људи, материјалних и културних добара и животне средине од елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа, удеса и катастрофа, последица тероризма, ратних и других већих несрећа.

Регулисане су и надлежности државних органа, аутономних покрајина, јединица локалне самоуправе и учешће полиције и Војске Србије у заштити и спасавању, затим права и дужности грађана, привредних друштава, других правних лица и предузетника у вези са ванредним ситуацијама и организација и делатност цивилне заштите на заштити, спасавању и отклањању последица елементарних непогода и других несрећа.

Поред примарног, а то је заштита људи и материјалних добара, закон предвиђа и финансирање, инспекцијски надзор, међународну сарадњу и друга питања од значаја за организовање и функционисање система заштите и спасавања.

За руковођење у ванредним ситуацијама, што подразумева усмеравање појединаца, делова система и система заштите и спасавања, за територију Србије задужен је Републички штаб за ванредне ситуације, који образује Влада Србије, за територију Аутономне покрајине - Покрајински штаб, који образује извршни орган Аутономне покрајине, а за територију управног округа - окружни штаб за ванредне ситуације, који образује Републички штаб за ванредне ситуације. Градски штаб образује скупштина града.

Дефинисане су и снаге заштите и спасавања - штабови за ванредне ситуације, јединице цивилне заштите, ватрогасно-спасилачке јединице, полиција, Војска Србије, они чија је редовна делатност заштита и спасавање, као и привредна друштва и друга правна лица, затим Црвени крст Србије, Горска служба спасавања Србије и удружења која су оспособљена и опремљена за заштиту и спасавање.

У објекте и средства за заштиту и спасавање спадају склоништа и други заштитни објекти, складишта, заштитна и спасилачка опрема и оруђа, опрема за оспособљавање и обуку, превозна средства, телекомуникациони и алармни уређаји и други материјали који се користе за заштиту и спасавање.


img 663

social housing125 x 125

EP 350 200 LAT

Котлови лого

© 2022 Општина Жагубица
design by XB