• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Промоција пројекта "КУЛТЕМА" у Жагубици

Promocija projekta KULTEMAПројекат Културне вредности за територијално управљање и маркетинг - КУЛТЕМА, који припада транснационалном програму  Југоисточне Европе и  прекограничне сарадње завршен је последњим радним састанком у Жагубици 27. августа 2014. године. Носилац пројекта је Министарство културе и информисања Србије, а партнери су били општине Жагубица и Деспотовац. Кроз овај пројекат израђена је студија изводљивости и бизнис план за Стари Дом културе, што за циљ има заштиту Културног наслеђа на подручју општине Жагубица и очување културне баштине.

Резултат успешног рада  је и израда публикације која показује да је културно наслеђе којим је Жагубица богата јако вредно и сходно томе ће сви мапирани објекти које је локална заједница изабрала бити обновљени и сачувани од заборава. У оквиру овог програма су у Жагубици у протеклом периоду организоване фокус групе, а поред израде маркетиншке стратегије, резултат пројекта је и формирање КУЛТЕМА  лабораторије и базе података за ресурсе културног наслеђа где се налазе сви подаци о локалитетима којима располаже општина Жагубица.  Уводну реч имао је Душан Милосављевић, помоћник председника општине Жагубица који је истакао значај самог пројекта  и гостима пожелео добродошлицу, а потом се обратила и Маја Мишковић Национални координатор на пројекту, која је Милосављевићу предала публикацију мапираних пројекта спроведених у оквиру истраживања у Италији, Aустрији,Бугарској, Грчкој, Румунији, Македонији, Србији и Црној Гори.  Мишковићева је укратко резимирала активности на истом и додала: "Министарство културе завршава са спровођењем пројекта КУЛТЕМА у Србији, и данас смо се окупили у Жагубици јер је општина Жагубица такође била партнер на пројекту. Општина Жагубица је била финансијски подржана од старане Румуније са 10 посто средстава, а општина Деспотовац са 10 посто од стране Бугарске. Сарадња са општином Жагубица била је јако добра, не само у оквиру пројекта КУЛТЕМА, већ и оквиру пројекта локалног развоја Ресава - Млава који се спроводи уз подршку Савета Европе.“

Пројекат КУЛТЕМА надовезује се на пројекат локалног развоја Ресава - Млава и то је једна врста сестринског пројекта чији је циљ да се привуку инвеститори који ће уложити у општину Жагубица.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=ICylMmqOgmg{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB