• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Прослављен jубилеј РМУ ‘’Јасеновац’’

Jubilej RMU Jasenovac 2015Скромној  свечаности поводом обележавања 60 година постојања и рада рудника мрког угља ’’Јасеновац” код Крепољина присуствовали су представници општине Жагубица, генерално руководство рудника, представници других рудника у Србији и колеге са Рударско геолошког факултета из Београда, као и представници важнијих институција општине Жагубица.

Рудник мрког угља ‘’Јасеновац’’ код Крепољина који послује од 1992.године у оквиру ЈП за подземну експлоатацију угља “Ресавица’’, почео је са радом 1955.године, а ових дана обележена је јубиларна годишњица рада.

Присутне су поздравили директор РМУ “’Јасеновац’’Саша Огњановић, председник општине Жагубица Сафет Павловић и генерални директор ЈППУ ‘’Ресавица’’ Стеван Џелатовић, и том приликом истакли план производње и развоја рудника у наредном периоду, истовремено подсетивши и на историјат рудника.

Поред рудника ‘’Јасеновац’’, ЈП за подземну експлоатацију угља “Ресавица’’, обухвата још осам рудника: -Рембас, Ресавица; - Боговина код Бољевца; -Лубница код Зајечара; -Вршка Чука; -Рудник Соко у Сокобањи; -Алексиначке руднике; -Ибарске руднике са седиштем у Баљевцу на Ибру и рудник Штаваљ у општини Сјеница, и са више од 4 ооо запослених,  планираном годишњом производњом од око 650 000 тона угља, представља један од врло важних енергетских стубова државе Србије. Генерални директор овог предузећа Стеван Џелатовић је истакаодарудник ‘’Јасеновац” спада у мање руднике, али је за укупну привредну структуру општине Жагубица изузетно значајан.

Поводом 60 година рада рудника ‘’Јасеновац’’, отворена је и изложба фотографија које сведоче о историјским циклусима развоја рудника и предмета који се користе у рударству, а експонати су преузети из Музеја у Сењском руднику код Ресавице, јединог музеја у Србији који представља јамско угљарство. Овом приликом подсетићемо се и да је први поткоп у рударству у Србији почео са радом управо у Сењском руднику, 1853.године, који данас послује у оквиру “Рембас’’ рудника.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=lnM7apXpjFE{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB