• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Poslovnik OIK 1

SPISAK OVLASCENIH SLUZBENIH LICA 1

Светски Дан борбе против хепатитиса обележен под слоганом „Хепатитис: запитај се“

Hepatitis-books- 1271438992Овогодишња глобална кампања у борби против хроничног вирусног хепатитиса организована је широм Србије 28. јула, под слоганом „Хепатитис: запитај се“. Како би се подигла свест о опасностима које та обољења носе, Светска здравствена организација је 2010. године прогласила 28. јул за Дан борбе против хепатитиса са циљем подизања свести о вирусном хепатитису као здравственом проблему с друштвено-политичком димензијом, везаном за проблем дискриминације, кршење људских права и друштвеног неприхватања оболелих. Како се добија , лечи и која је превентива објаснила је Радмила Оштрељановић, радник Дома здравља Жагубица која је истакла да је ово опака болест чије је рано откривање корисно зарад успостављања ефикасне терапије:

"Хепатитис "А" је најраспрострањенији и најмање опасан облик овог обољења, у народу познат као заразна жутица. Преноси се путем контаминације прљавих руку. ера превенције је општа и лична хигијена, превасходно прање руку. Хепатитис "Б"преноси се зараженом крвљу а превенција је вакцинација. Обавезна је вакцинација деце али и ризичних категорија становништва. Хепатитис "Ц" се открива се тестирањем крви" издваја Оштрељановићева.

Процењује се да у Србији има 500 000 оболелих од хроничних вирусних хепатитиса од којих је на лечењу само мали број пацијената. Бројке наводе да треба доследно спроводити вакцинацију на хепатитис "Б", а на хепатитис "Ц" тестирати ширу популацију кроз повећање доступности тестова.

 

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=yousIRLAWfU&{/videobox}

 


img 663

social housing125 x 125

EP 350 200 LAT

Котлови лого

© 2022 Општина Жагубица
design by XB