• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Научни скуп "Хомоље у миту и историји"

naucni skup homolje u mitu i istorijiНаучни скуп "Хомоље у миту и историји" одржан је у Жагубици 24. септембра са почетком у 11 сати на Врелу Млаве. На скупу је пленарно представљено 18. радова еминентних стручњака са темама о Хомољу и хомољском крају. Организатори 30. Научног скупа Србије су: Центар за митолошке студије Србије, Културно-просветни центар "Јован Шербановић" Жагубица и општина Жагубица.

Предавању су присуствовали председник општине Жагубица Сафет Павловић, заменик председника општине Љубиша Јовкић, координатор научног скупа Слободан Мирковић, чланови Општинског већа, директори јавних предузећа и установа и заинтересовани мештани.

Уводну реч имао је академик, руководилац Центра за митолошке студије Живојин Андрејић, који је представио природу Жагубице и прелепо Хомоље." Врло је важно истаћи да су неки аутори писали о Тршкој цркви, која је историјско-архитектонски бисер у овом крају, споменик, који је темељ средњовековне историје", рекао је Андрејић и додао да Центар за Митолошке студије Србије  мултидисциплинарно истражује поједине теме, значајне личности или теме везане за митологију и историју.

Потпредседник Научног савета Центра за Митолошке студије академик, професор др Радмило Петровић, задовољан пријемом и начином којим су посетиоци прихватили залагање  Центра,поздравио је присутне, истичући значај предавања, које за циљ има истраживање историје хомољског краја, очување културе, обичаја и традиције.

Посетиоцима скупа обратио се председник општине Жагубица Сафет Павловић:

"У име домаћина поздрављам све присутне на научном скупу "Хомоље у миту и историји". Драго ми је да се овај скуп одржава у Жагубици  и очекујем да ће резултати до којих сте дошли вашим истраживањем и писањем радова  допринети да сазнамо много више о прошлости, култури, обичајима и традицији нашег краја. Општина Жагубица налази се у централном делу Источне Србије у којој живи око 15.500 хиљада становника у 17 насеља. Овај крај богат је културним и природним вредностима. Културне вредности, обичаји и историја овог краја нису довољно истражени, тако да ће овај скуп дати велики допринос томе. Захваљујем се свима који су написали радове и сарадницима из Центра за Митолошке студије Србије који су својим залагањем допринели да се научни скуп данас одржи. Желим вам успешан рад, да се лепо осећате и понесете добре утиске из Хомоља. Проглашавам Научни скуп "Хомоље у миту и историји" отвореним."

Потом је председнику општине Жагубица уручена Повеља за сарадњу и организацију 30-ог Научног скупа Србије.  

Едукација је одржана у два дела, а у паузи је посећена Тршка црква, црква Рожденства Пресвете Богородице,  једна од најстаријих не само у Хомољу већ и шире.

Преподневном излагању радова председавала је академик професор др Злата Бојовић која је присутнима представила рад "Хомољске теме у књижевности". Представљени су неки од обичаја из обичајног календара карактеристични  за хомољски крај који чине део хомољског фолклора. У другом делу рада представљена је поезија инспирисана Хомољем, манастиром Горњак и реком Млавом, из друге половине XIX и почетком  XX века.

О историјско-географском значају Хомоља говорио је академик Радмило Петровић. У раду истиче да је Хомољска област  лоцирана у источној Србији, у горњем току реке Млаве. Етимолошко значење произилази из имена Хомољских планина смештених у простору источне Србије. Карта коју је израдио пуковник Петар Мађаревић у Београду 1927.године лоцирала је простор Србије у 24. региона.

Историчар Борислав Челинковић у свом излагању рада "Истраживања Хомоља"пише о радовима Вука Караџића , у којима почињу истарживања Хомоља, која научну димензију добијају тек другом половином 20.века.

Пажњу присутних привукла је тема "Путеви кроз Хомоље" Милорада Ђорђевића, директора Народног музеја у Пожаревцу. "Путеви су одраз привредног просперитета неког краја. Прошлост Хомоља показује да је овај сегмент привреде веома запажен. Наше интересовање је усмерено на путеве од римског периода до изградње путне мреже у новијој историји Хомоља", истакао је Ђорђевић.

Рад на тему: „Имена у Хомољу према турском дефтеру из 1467. године“, представила је проф. др Гордана Јовановић.

Први део предавања завршен је излагањем Дејана Дашића, а рад је изложен на тему "Зелени брендови  Хомоља у функцији одрживог развоја“.

Други део предавања  од 16 сати обележио је, између осталих, рад Живојина Андрејића "Урезани Натписи и угребани записи на фасадама Богородичине цркве у Тргу код Жагубице“. „Рад садржи и прати проученост неколико натписа са фасаде цркве, читања и тумачења. У везу са овом црквом доводе се и неке значајније личности историје XV века. На првом месту, Оливера, прва супруга деспота Ђурђа Бранковића, у чије време је црква обнављана и дограђивана“, каже Андрејић.

Хомољска  позната  уметница  Светлана Стевић која је "Хомољски пој" сачувала од заборава, представила је рад на тему "Време кад је сунце засијало усред пола ноћи“." Рад се састоји од више казивања и легенди о Хомољу у претпотомском времену и Старом свету, чије смо Предање наследили. Сачувано је знање о времену пре постанка планете Земље, о постанку Земље и праскозорју живота на њој и потопу који је према предању почео у Хомољу“, каже Стевићева.

Координатор Научног скупа Слободан Мирковић, по завршетку  изложених радова  рекао је да ће Научни скуп "Хомоље у миту и историји" допринети даљем развитку Хомоља.

30. Митолошки зборник који садржи све радове представљене на скупу је писана форма културно-историјске  ризнице хомољског краја и служиће за нова виђења и истраживања, као документ за коришћење и даљи развој културе обичаја и традиције.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=ScocLLybmQI{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB