• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Poslovnik OIK 1

SPISAK OVLASCENIH SLUZBENIH LICA 1

Tрадиционални верски празник у Жагубици

priveg zagubicaTрадиционални верски празник "Привег" који се обележава на Беле покладе и који је посвећен онима који су умрлу у предходној години без свеће, организован је прошле суботе (16.03.2013.) у Жагубици.

Ову манифестацију је ове године организовао Александар Илић из Жагубице уз помоћ осталих грађана и подршком општине Жагубица.

У Жагубици се "Привег"  традиционално обележавао све до 56 године када је из неких разлога  прекинут . Његово обележавање је опет почело  2002. године и  већ се  одржава десет година на месту званом Брег.

Обзиром да се овај празник, дан мртвих, прославља на Беле покладе које су најсвечаније и најраспрострањеније покладе у току године и које су добиле назив по Белој недељи, подразумева да се сва храна која се поставља и намењује буде у белом саставу и без меса а уз храну и свеће у белој боји.

Аутентичност овог обичаја лежи у паљењу ватре која се намењује мртвима. Да би се приступило намењивању мора се сачекати да пламен ватре продри до врха привешке купе који је кључни и најважнији тренутак целог обичаја, посвећеног особи "умрлој у мраку", док за душу млађим покојницима, грађани намењују коло. Фолклор игра сплетове око ватре, док коловођа води коло са сликом покојника и упаљеном свећом у руци.

Беле покладе су празник целог села, и тог дана се сви међусобно друже и чашћавају. Весеље траје до поноћи, а у поноћ наступа пост

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=3Aes4HOFFo0&feature=youtu.be{/videobox}

 

 

 


img 663

social housing125 x 125

EP 350 200 LAT

Котлови лого

© 2022 Општина Жагубица
design by XB