• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

XII Сабор "Врела Хомоља"

sabor folklorСа осмехом и срдачношћу Жагубица је и ове године, на XII Сабору "Врела Хомоља" дочекала бројне госте. Субота, централни дан Сабора, по садржини програма и бројности посетилаца и, коначно, по правој сабoрној атмосфери, упркос томе што су пропланак крај врела Млаве у неколико наврата орошавале ретке кишне капи, била је догађај за причу оних што су дошли, и жаљење свих оних који не дођоше. Програм су раном зором започели спортски риболовци на врелу Млаве, који су се такмичили у пецању пастрмке мушичарењем, а потом је организована изложба ловачких и пастирких паса.

Посебну драж, лепоту и посећеност имало је "Хомољско посело", смотра најлепших игара, песама и народних ношњи. Част да га отвори припала је амбасадору у Србији др Јоханесу Еигнеру, који се захвалио на изузетном гостопримству и предивном програму који су приредили фолклорни ансамбли на летњој позорници изнад Врела Млаве. А, около "Златне руке Хомоља": на тихој ватри мешао се качамак, зачинске травке у гулаш додавале, под сачом је крчкало, на ражњу се окретало, под шатором наздрављало, пред бројним тезгама са сиром, медом, шумским плодовима се застајало. Вредне домаћице биле су у прилици да покажу своја ремек дела - извезена, хеклана, плетена и ткана.

Према речима координатора Сабора Слободана Мирковића, овогодишња манифестација има за циљ промовисање културних и природних вредности Хомоља, очување традиције, обичаја, старих заната и других вредности овог краја. У оквиру пропратних садржаја током трајања манифестације организована је етно изложба "Наслеђе Хомоља", путем видео пројекције представљено је природно и културно наслеђе овог подручја, а малишани дечјег вртића "Полетарац" приредили су "Играрије деце -Хомоља". У галерији "УЛУХ-а" приређена је изложба слика са VII  Mеђународне ликовне колоније "Хомоље АРТ", а у оквиру "Сеоских игара" организовано је такмичење у надвлачењу конопца, бацању камена са рамена, скоку у даљ, прескакању пања, превртању тракторске гуме, шаху, пикаду, стоном тенису. Петак је био резервисан за "Сајам меда и предузетништва", продајну изложбу Хомољског сира, пастрмке, јагњића, ракије, лековитог биља, шумских плодова, сувенира. Представиле су се Туристичке организације - Петровца, Бора, Жагубице. На округлом столу говорило се о културном  и природном благу Хомоља у функцији развоја туризма. За незаборав је и део програма "Српски пој од искона", у порти цркве "Свете Тројице", која је окупила најбоље етно певаче из Србије, који негују и чувају дух старог певања. Организатори овогодишњег Сабора били су Општина Жагубица, Туристичка органитзација и Културно просветни центар Жагубица.vrela-homolja

Домаћин XII Сабора "Врела Хомоља", председник општине Жагубица Сафет Павловић, организовао је пријем за стотине званица, међу којима су били и посебно драги пријатељи из Пољске и Румуније, са којима Жагубица негује дугогодишњу успешну сарадњу у бројним областима. Скупу су присуствовали и државни секретар у Министарству спољних послова Вера Маврић, потпредседник Извршног одбора СНС Александар Јовичић, народни посланик Верољуб Арсић, директор Агенције за заштиту живодне средине Филип Радовић, генерални директор Јавног предузећа за подземне експлоатације Влада Милошевић, члан председништва СНС-a Тихомор Арсић, председник Скупштине општине Жагубица Небојша Илићи његов заменик Оливера Пауљескић, председник општине Жабари Миодраг Филиповић, председник Скупштине Пожаревца Бане Спасовић и његов заменик Милић Јовановић, Председник Скупштине општине Жабари Саша Беговић, председник Скупштине општине Петровац Душко Нединић, председница Скупштине општине Мало Црниће Горанка Стевић.

 

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=OdqH5eshbQ0{/videobox}

 


© 2022 Општина Жагубица
design by XB