• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

XIV Спасовдански сусрети

spasovdanski susretiТрадиционална културна манифестација “Спасовдански сусрети” по четрнаести пут је одржана у Крепољину, првог викенда по Спасовдану.

Ова манифестација окупља велики број културно-уметничких друштава и после Сабора „Врела Хомоља“ је најзначајнији културни догађај у жагубичкој општини.

Поред великог броја посетиоца у Крепољин је дошло и скоро комплетно општинско руководство, предвођено председником општине Сафетом Павловићем. Општинска делегација је најпре кренула ка згради Дома културе да се на лицу места увери у каквим условима ради културно-уметничко друство Младост из Крепољина и други корисници овог простора. За кратко време, улазући велике напоре, локална самоуправа је успела да неколико просторија овог Дома културе потпуно среди и приведе сврси. Реновиране просторије Дома сада користи ФК Рудар из Крепољина. Општинско руководство је испред ових просторија дочекао председник ФК Рудар“ Бојан Најдановић, који је том приликом рекао на који начин и уз чију помоћ су успели да један запуштен простор претворе у пријатан и функционалан амбијент, а затим су сви скупа обишли други део Дома културе који се, нажалост, налази у катастрофалном стању а о узроцима и начинима за превазилажење тог проблема говорио је председник културно-уметничког друштва МладостМилан Милојковић.

После радног, уследио је свечани део и формирање колоне дефилеа, предвођене домаћинима, културно-уметничким друштвом Младост и општинским руководством. Дефиле учесника је кренуо из Основне школе и упутио се ка игралишту малих спортова на коме се одржавају Спасовдански сусрети. Учесници су се кратким наступима представили бројним посматрацима у Крепољину, а потом је уследило званично отварање Спасовданских сусрета и та част је припала председнику општине Жагубица, Сафету Павловићу.

Бројној публици обратио се и председник КУД Младост Милан Милојковић. Оправдавајући свој назив, најпре је наступила најмлађа селекција КУД Младост из Крепољина а након тога је започела ревија преосталих културно-уметничких друштава, инструменталиста и певача.

На овогодишњим Спасовданским сусретима учествовала су културно-уметничка друштва из Крепољина (КУД Младост), Мркоњић града (КУД  Петар I Карађорђевић), Баточине (КУД Шумадија), Инсбрука у Аустрији (КУД Острог), Бијељине (КУД Бања Дворови) и Новог Сланкамена (КУД Др. Ђорђе Натошевић).

Играло се свирало и певало, публика презадовољна и одушевљена а по завршетку ревијалног дела уследио је незванични, под шатором, где су публика и учесници наставили дружење до касно у ноћ.

 

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=IJVJG0Qt5yc&feature=c4-overview&list=UULIQiZ2ffyTMIowJVAgb1Mg{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB