• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Активности Kанцеларије за пољопривреду општине Жагубица

 PoljoprivredaСезона овогодишњих пољопривредних радова је за нама, а и ове године они пољопривредници који су на време регистровали своја газдинства или обновили регистрацију, остварили су одређене погодности. Износ средстава по хектару обрадиве површине био је знатно мањи него ранијих година, али  су већ за следећу годину за област пољопривреде увећана средства у оквиру недавно усвојеног  Републичког буџета. Да ли ће и колико то утицати на саме субвенције за регистрована газдинства знаће се почетком године када се очекују Уредбе из Министраства пољопривреде.

На територији општине Жагубица има више од две хиљаде регистрованих пољопривредних газдинстава, а према речима Милене Марковић, стручног сарадника у канцеларији за пољопривреду, ове године је било изузетно много захтева, око 150, за повраћај средстава приликом куповине прикључних тракторских машина, чиме је пољопривредницима враћено око 45 процената уложених средстава. Велико је интересовање владало и за хемијску анализу земљишта која је бесплатна за десет узорака по домаћинству, а која пољопривредницима пуно значи јер ће знати која култура најбоље успева на одређеној парцели и како најбоље прихрањивати земљиште.

Буџет Министарства пољопривреде за 2017.годину износи 43,778 милијарди динара, што је у односу на овогодишњи повећање од 8,11 одсто, односно за 3,284 милијарде динара, саопштено је на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Период за обнову регистрације пољопривредних домаћинстава је, као и сваке године, у току фебруара и марта месеца.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=ncmomtSrW28{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB