• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Poslovnik OIK 1

SPISAK OVLASCENIH SLUZBENIH LICA 1

Висок принос кукуруза зависи од предстојећих временских услова

Visok prinos kukuruza zavisi od predstojecih vremenskih uslovaСмењивање сувог и топлог времена са кишним падавинама, какво имамо ових дана, “готово савршено одговара” биљкама али ће остваривање високих приноса ипак зависити од предстојећих временских услова, кажу стручњаци из области пољопривреде. Ова година је ипак за најраспрострањенију домаћу житарицу - кукуруз, посебно специфична, пре свега због незапамћених падавина и поплава у мају, које су нанеле огромне штете пољопривреди. Кукурузне парцеле које нису биле поплављене изгледају веома добро, а ова култура у Србији заузима близу 1,2 милиона хектара.

Какво је стање ове културе у општини Жагубица опширније је објаснио Машко Томић, радник Канцеларије за пољопривреду: "Свакако једна од актуелних тема у пољопривреди у овом периоду је сазревање кукуруза којег на територији општине Жагубица има око 50 до 60 процената од укупних ратарских култура. Само сазревање кукуруза је делимичмо неравномерно услед поплава које су се десиле. Кукуруз је накнадно засејаван, тако да га имамо у различитим стадијумима сазревања. Приноси ће бити различити и кретаће се од 4, 6 до 8 тона сувог зрна. Као члан комисије за процену штете од елементарних непогода, задужен за пољопривредно земљиште, могу да кажем да је општина Жагубица добила налог да формира комисију за процену штете и тај посао је одрађен перфектно јер је образована стручна комисија која је излазила на терен.“

Томић каже да је  потребна документација сређена и послата за Београд, а свако даље наплаћивање пољопривредни произвођачи могу да очекују од републике, јер локална самоуправа нема везе са самом исплатом штете од поплава како на пољопривредним парцелама, тако и на објектима.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=SNDDwTyd04Y{/videobox}


img 663

social housing125 x 125

EP 350 200 LAT

Котлови лого

© 2022 Општина Жагубица
design by XB