• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Временски услови погодују озимим усевима

PoljoprivredaПрема речима стручњака, озимим усевима из оптималних и касних рокова сетве пријају тренутни агрометеоролошки услови. Повољне временске прилике у протеклом периоду, топла јесен и блага зима, погодовале су развоју и појави глодара у озимим условима пшенице. Усеви су у релативно добром стању спремни да дочекају крај зиме. Ова тема и предстојећи послови у пољопривреди били су повод да за саговорника имамо стручњака за пољопривреду, дипломираног инжињера, Стамата Миловановића који каже:

" Стање усева је за сада задовољавајуће, а предстојећи послови код озимих усева првенствено код пшенице су многобројни. Прихрањивање и заштита пшенице од корова и болести су приоритети, а сада је најбоље време за то. Прегледом пшенице појава корова се не уочава, па за сада не би требало почети са том врстом заштите. Пажњу, такође треба усредсредити на заштиту од гљивичних болести како не би дошло до умањења приноса. Саветујем произвођачима озбиљнији приступ савременим агротехничким мерама у циљу квалитетнијег приноса и саветовање са стручним службама."

Миловановић додаје да је прва прихрана веома важна за даљи раст усева, који траже одређену количину ђубрива, азота, фосфора и калијума. Сад је важан вегетативни пораст пшенице и развој листа како би се касније развио клас.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=2XuW7ogmYEk{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB