• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Poslovnik OIK 1

SPISAK OVLASCENIH SLUZBENIH LICA 1

Дан борбе против сиде - Жагубица 2013

svetski dan borbe protiv side mУ средњој Техничкој школи у Жагубици обележен  је 1. децембар - Светски дан борбе против сиде.  Као и предходних година, Црвени крст општине Жагубица у сарадњи са Домом здраваља и Канцеларијом за младе укључио се и ове године у глобалну кампању обележавања овог дана са мотом : "Ниједан живот изгубљен због сиде."

"Млади су данас упознати са начином превенције, борбе против сиде и темама које су битне за спречавање ове болести. У оквиру обележавања 1- ог децембра, Црвени крст Жагубице поделиће захвалнице са значкама и књижицама онима који су крв дали први пут и на тај начин ћемо упознати средњошколце да се давањем крви ради и тестирање против ХИВ-а", каже секретар Црвеног крста Жагубица Дејан Николић.

Предавач је био др Никола Николић, лекар Дома здравља Жагубица, а циљ предавања је да се скрене пажња јавности на значај спречавања преношења ХИВ инфекције, али и превенција дискриминације, тортуре и насиља, подизање свести младих људи о схватању преношења полних болести.

"Најбитније је упознати младе са превенцијом полно-преносивих болести. ХИВ представља инфекцију, стадијум у току инфекције ХИВ вирусом, док АИДС представља завршни стадијум ХИВ инфекције, тј. појаву симптома. Сида се преноси сексуалним контактом, не преноси се уобичајеним социјалним активностима као што су руковање, љубљење, припрема заједничке хране. Такође, не може се пренети преко животиња - уједом комараца или других животиња. Најбољи начин борбе је превенција. СИДА ЈЕ БОЛЕСТ КОЈУ ТРЕБА СПРЕЧИТИ, А НЕ ЛЕЧИТИ, јер када већ дође до болести, излечења у већини случајева нема", истиче др Никола Николић.

Током предавања младима је указано на значај превенције у борби против ове болести од које у свету болује 42 милиона људи. Од почетка новембра у Србији  је 109 новоинфицираних особа, а свака трећа заражена особа има између 20 и 29 година.

АИДС болест је заразна и засад неизлечива. То је хронични прогресивни процес који настаје уласком ХИВ-а у организам. Међутим, стручњаци истичу да је, уз правовремено и редовно узимање терапије,  ХИВ хронична инфекција са којом може дуго да се живи. Терапија је у Србији бесплатна и доступна свима којима је потребна.

У оквиру обележавања Светског дана борбе против сиде, Црвени крст општине Жагубица доделио је захвалнице, значке и књижице добровољним даваоцима који су по први пут ове године учествовали у акцији добровољног давања крви.  

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=gzJGvyPcKV4&feature=youtu.be{/videobox}


img 663

social housing125 x 125

EP 350 200 LAT

Котлови лого

© 2022 Општина Жагубица
design by XB