• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Дан жена

mart8Међународни дан жена или Осми март, дан је посвећен женама и слави се сваке године  8. марта.

Овај дан је настао као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

Швајцарска је последња земља у Европи која је увела право гласа женама.

Многе жене, као на пример суфражеткиње, заступале су идеју већих женских права. Ипак, први национални Дан жена обележен је 28. фебруара 1909. у Сједињеним Америчким Државама. Инспирисана америчким делањем, Немица Луиз Циц предложила је организовање Међународног дана жене. Како она није била у стању да своје идеје спроведе у дело, иницијативу за тај празник преузела је немачка феминисткиња и комунисткиња Клара Цеткин  (1857—1933). Цеткинова се борила за права жена од 1889. године.

Прво обележавање дана било је 18.марта 1911. у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској, док су га обележиле многе демонстрације уз феминисткиње широм Европе.

Као међународни дан жена, осми март (по први пут тачно одређени датум), прихваћен је 1917.године. Уједињене нације су од 1975.године, коју су прогласиле за Међународну годину жена и службено почелео бележавати Међународни дан жена. У међувремену су уведене институције као што су трудничко боловање, ограничење рада жена у трећој (ноћној) смени, иста плата за исти рад, право гласа и многе друге.Обично се прославља даривањем жена цвећем.

Као и у целом свету, Дан жена је 8.матра 2013. године прослављен и у општини Жагубица. Нема мушкарца који тог дана није прошао улицом без једног каранфила у руци. Многе жене тог дана биле су обасуте пажњом која им је измамила посебан осмех на лицу. Тако je и колективКултурно просветног центра, Асоцијације за развој и Туристичке организације општине Жагубица, обележио овај посебан дан у коме су мушкарци овог колективасвоје драге колегинице обасули посебном пажњом приредивши им пригодан доручак а свака од њих добила је и по каранфил.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=nT7U9Ke9qtU{/videobox}

 

 

 

 


© 2022 Општина Жагубица
design by XB