• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Жагубицу посетили студенти Архитектонског факултета из Београда

StudentiУ оквиру пилот пројекта локалног развоја "Ресава Млава", општину Жагубица посетили су студенти Архитектонског факултета Универзитета у Београду . Циљ посете је био да се студенти упознају са неким елеменатима културног и природног наслеђа нашег краја и непосредне околине. Приликом посете, студенти су обишли средњовековни манастир - Тршку цркву, манастир Горњак , као и природне знаменитости - Крупајско Врело и Врело реке Млаве. Овом приликом посетили су и локалну самоуправу где им је срдачну добродошлицу пожелео заменик председника општине Жагубица, Љубиша Јовкић, док  је  координатор  пројектних активности у општини Жагубица Радиша Милошевић, присутнима представио нематеријално културно наслеђе богато разноврсним обредима и обичајима, традиционалним мотивима, живописним митовима и легендама. Радник на пословима урбанизма и просторног планирања општине Жагубица, Младомир Милојковић, студенте је ближе упознао са стањем урбанистичко-техничке документације која је усвојена од стране локалне самоуправе и која се примењује, као и са начином и поступком издавања законских аката везаних за издавање објеката на територији општине Жагубица.

Након посете локалној самоуправи домаћини су студенте угостили на Врелу реке Млаве где су имали прилике да пробају и Хомољски мед.

Пилот пројекат локалног развоја је једна од компоненти Регионалног програма за културно и природно наслеђе Југоисточне Европе који је покренут 2003. године уз подршку Савета Европе. Земље учеснице програма су: Бивша Југословенска Република Македонија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Хрватска и Румунија. У Србији учесници овог пројекта су две општине Деспотовац и Жагубица.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=WgofDNoU9dM&feature=share&list=UULIQiZ2ffyTMIowJVAgb1Mg{/videobox}

 

 

 

 


© 2022 Општина Жагубица
design by XB